Op zaterdag 13 april 2019 staat het programma Little Navmap centraal in een presentatie die wordt gegeven door Jan Verkerk. Het enthousiasme van Jan voor dit programma is zo groot dat hij alle andere navigatieprogramma's, zoals FSCommander, EFB,Topcat, SkyVector, Vroute, FSNavigator, PFPX, FSTamp en dergelijke de deur heeft gewezen. Wij zijn benieuwd of zijn enthousiasme terecht is. Hij geeft zelf alvast een toelichting als opwarmertje.
Wat kun je met het programma?
In dit programma zit alles maar dan ook alles wat je nodig hebt om een flightplan te maken om van A naar B te komen, al dan niet met gebruik van de SID en STAR procedures die gebruikt worden in lijntoestellen, zoals de welbekende Boeings en Airbussen.
Het programma biedt alle gegevens die je nodig hebt om een vluchtplan te maken zoals bijvoorbeeld de ILS, radiofrequenties, baanlengtes, baanhoogtes, baanbreedte, soort verharding (beton, gras e.d.) en niet onbelangrijk de weergegevens zoals deze in de flightsim worden gesimuleerd.
Hoe bepaalt Little navmap de vluchtroute?
Je kunt de gemaakte route automatisch laten berekenen voor een
- rechtstreekse route,
- een route via de radio navigatiebakens (VOR, NDB)
- routes via Low Vector Airways (V), of voor high attitude airways (J) of een combinatie van beide afhankelijk van de gekozen vlieghoogten.
Verder kun je de route omkeren, of de route aanpassen op basis van de officiële regels voor het vliegen van oost naar west voor zowel IFR/VFR . Voor beide richtingen gelden namelijk specifieke hoogtevoorschriften. Bij vluchten naar het westen (koers 180-360) dien je een even vlieghoogte (bijv. FL180) aan te houden, terwijl bij vlichten naar het oosten (koers 0-180) een oneven vlieghoogte gevlogen moet worden (bijv. FL170).
Welke kaartinformatie geeft Little navmap?
Little navmap maakt gebruik van openbare informatie over airspaces en de daarbij geldende restricties (minimale en maximale hoogtes) of de eventueel te volgen radioprocedures bij VFR of IFR vluchten. De airspaces zijn duidelijk te herkennen aan de gebruikte kleuren die worden gebruikt om een airspace aan te duiden.
Welke informatie biedt Little navmap nog meer
- Alle relevante informatie over de vliegvelden;
- Vluchtgegevens van de toestellen die je onderweg tegenkomt en je ter plaatse ziet vliegen;
- Gegevens over de hoogtes van de bergen;
- Gegevens over de gevaarlijk gebieden (bijv. Military Operations Area (MOA));
- Gegevens over ICAO zones, training en alarmzones en de daarbij horende hoogte beperkingen enz.
In welke simulatoren kun je Little navmap gebruiken?
Je kunt alle gemaakte vluchten opslaan en exporteren naar heel veel verschillende vliegsimulatie programma's zoals P3D, FSX, X-Plane, FlightGear, ProSim, iFly enz.
En deze kunnen vervolgens in de vliegsimulaties direct worden ingelezen in de GPS en FMC-systemen, zoals aanwezig zijn in veel door ons gebruikte toestellen, waaronder de Cessna, Maule, Airbus, Boeing enz. Dit programma is dus goed te gebruiken in zowel de standaard 'propjes' als in lijntoestellen.
Wat ga je ons laten zien?
Mijn bedoeling is door middel van een aantal voorbeelden je op een eenvoudige manier met het programma kennis te laten maken. Ik laat zien dat je met een paar klikken een vluchtplan kan maken en gebruiken in diverse vliegsimulatieprogramma's van zowel FSX, P3D, X-Plane, FlightGear en vele andere programma's en toestellen. Het zijn er te te veel om ze hier allemaal op te noemen.
Uiteraard kan ik niet tot in detail de ins-and-outs over dit programma Little Navmap vertellen, daarvoor raad ik je aan de gebruikshandleiding lezen. Er zijn namelijk honderden mogelijkheden om van het programma gebruik te maken.
Of we moeten afspreken dat u eerst thuis verteld dat u pas zondagavond weer thuis bent uit Almere, dan kunnen we overwegen om het wel te doen.
Je gebruikt Little navmap ook voor onlinevliegen?
Dit programma wordt door ons gebruikt op de clubdagen in Almere en vliegen we ermee vanaf thuis online. Daarbij gebruiken wij ook andere programma's van JoinFS en TeamSpeak 3. Al deze programma's zijn gratis te downloaden.
Iedere maandagavond tussen 19:30 uur en 22:00 uur vliegen we gemiddeld met 12 à 13 man met ons eigen HCC Almere clubje met de toepasselijke naam Flevo Flightsimmers, en wel op onze eigen server die gehost wordt door HCC Almere.
De voertaal is in het Nederlands ook tijdens het vliegen op maandagavond en op de zaterdagen in Almere in de Wieken.
Aan ATC doen we niet, wel aan gezelligheid. Daar gaat het hoofdzakelijk om bij het vliegen. Je bent allen welkom op de maandagavond of de donderdagmiddag (14:30-17:00 uur) om online vanuit huis met ons mee te vliegen of in Almere op de clubdagen. Hoe meer zielen hoe meer vreugd!
Heb je interesse neem dan contact op met mij of onze secretaris Daphne.
In ieder geval tot ziens op zaterdag 13 april in Almere.